E-NOVICE SAUBERMACHER-KOMUNALA, MAJ 2022

Ogled na spletu

 5 / 2022

Spoštovani, 

mesec maj se počasi izteka, kar pomeni, da je čas za nove E-novice Saubermacher – Komunala. Zahvaljujemo se vam, da nam pomagate ločevati odpadke in s tem ustvarjati zdravo okolje. V upanju, da boste izvedeli kaj novega, vam želimo prijetno branje naših E-novic.

TUDI LETOS NADALJUJEMO Z OZNAČEVANJEM ZABOJNIKOV NA TERENU

Potem, ko smo v letu 2020 začeli z označevanjem zabojnikov v Mestni občini Murska Sobota in v lanskem letu nadaljevali v občinah Beltinci, Črenšovci, Dobrovnik, Kobilje, Odranci in Turnišče, so sedaj na vrsti še občine Cankova, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kuzma, Moravske Toplice, Puconci, Rogašovci, Šalovci in Tišina. S čipi bodo tako opremljeni vsi zabojniki za mešane komunalne in biološke odpadke, papir, mešano embalažo in steklo.

Z označevanjem zabojnikov na terenu smo začeli 25. maja in bo trajalo vse do 16. junija 2022. Vse, ki ste prejeli obvestila o označevanju zabojnikov, prosimo, da prejeta navodila skrbno preberete, upoštevate in priložene nalepke namestite na zabojnike ter jih na načrtovan termin označevanja, ki je zapisan v prejetem obvestilu, postavite na odjemno mesto kot ob rednem odvozu odpadkov. Z upoštevanjem prejetih navodil boste olajšali delo na terenu in prispevali k temu, da bo označevanje zabojnikov lahko nemoteno potekalo

Z izvedbo projekta želimo izboljšati naše storitve in uporabnikom zagotoviti še bolj transparenten, zanesljiv in učinkovit sistem ravnanja z odpadki. Tudi na ta način si prizadevamo za izpolnjevanje našega poslanstva.

NA MLADIH SVET SLONI ALI »KAR SE JANEZEK NAUČI, TO JANEZ VE«

Ena od pomembnih aktivnosti našega podjetja je tudi osveščanje in vzgoja mladih, zato zaposleni podjetja Saubermacher - Komunala aktivno sodelujemo z vrtci in šolami, ki nas pogosto povabijo v svojo sredino. Tako je bilo tudi v mesecu maju, ko smo se odzvali povabilu Vrtca Plavček pri OŠ Tišina in njihovim najmlajšim predstavili, kako deluje smetarsko vozilo in poteka praznjenje zabojnikov ter jih poučili o pravilnem ločevanju odpadkov.

Veseli nas, da so otroci kljub svojim rosnim letom pokazali, da že vedo, kako je potrebno ločevati odpadke.

KOTIČEK ZA PONOVNO UPORABO V ZBIRNEM CENTRU MURSKA SOBOTA

Zbirnem centru Murska Sobota v sodelovanju s podjetjem Zeos d.o.o. urejamo kotiček za ponovno uporabo, kjer bodo imeli občani Mestne občine Murska Sobota možnost oddati še delujočo električno in elektronsko opremo. Otvoritev nove pridobitve bo v mesecu juniju. Več v naslednjih E-novicah.

ALI STE VEDELI?


  • Vsak prebivalec Slovenije je v letu 2018 zavrgel 68 kg hrane – od tega kar 26 kg še užitne.
  • Odpadna hrana v gospodinjstvih predstavlja 11 % vseh odpadkov.
  • Štiričlansko gospodinjstvo v enem letu v povprečju za hrano porabi 3.540 EUR. Če v istem gospodinjstvu zavržejo vsak četrti še užiten obrok, s tem zavržejo 336 EUR.
  • Odpadna hrana je tretji največji povzročitelj emisij toplogrednih plinov.
  • KAJ LAHKO STORITE SAMI?
  • Načrtujte obroke za teden dni vnaprej. Preverite, katera živila že imate v hladilniku in shrambi. O obisku trgovine ne razmišljajte, ko ste lačni.

  • V trgovini nakupujte po seznamu, ponudbe velikih pakiranj naj vas ne premamijo. Upoštevajte proračun, ki je namenjen hrani. Kupujte nepakirano sadje in zelenjavo, saj s tem kupite količine, ki jih potrebujete.

  • Naredite red v hladilniku – nove izdelke postavite zadaj, ostale v ospredje. Upoštevajte navodila na embalaži – rok uporabe, prostor shranjevanja. Poskrbite za redno vzdrževanje hladilnika.

  • Najprej izdelek porabite, nato ga nadomestite. Če nimate občutka za količine, sestavine pred pripravo stehtajte. Če »imate prevelike oči«, uporabite manjši krožnik. 

  • Ostanke hrane shranite za večerjo ali malico za naslednji dan. Že pripravljeno hrano delite z družino in sodelavci. Iz zelo zrelega sadja lahko naredite sok ali sladico, iz manj sveže zelenjave pa skuhate juho. 


Vir: Naša super hrana