E-NOVICE SAUBERMACHER-KOMUNALA - 2/2025

View Online

2/2025

Spoštovani,

v predpustnem času je čas za letošnje druge E-novice Saubermacher-Komunala. Želimo vam razigran in vesel pust in vas vabimo k branju naših E-novic tudi v prihodnje.

TUDI LETOS SMO PRIPRAVILI DELOVNO SREČANJE ZA PREDSTAVNIKE OBČIN

Podjetje Saubermacher – Komunala je izvajalec GJS zbiranja komunalnih odpadkov v 16 prekmurskih občinah. Za predstavnike teh občin smo v sredo, 26. februarja 2025, v Moravskih Toplicah organizirali delovno srečanje na temo aktualnega izvajanja storitev zbiranja odpadkov ter izzivov in priložnosti za razvoj v prihodnje.

Verjamemo, da bo izmenjava informacij koristila uspešnemu sodelovanju v dobro vseh občank in občanov ter ustvarjanju zdravega okolja tudi v prihodnje.

PUSTNO CVRTJE BREZ SLABE VESTI: KAM Z ODPADNIM JEDILNIM OLJEM, DA NE BO ŠKODOVALO OKOLJU?

Pustni čas prinaša veselje, barvite maske in seveda nepogrešljive krofe, miške in flancate. Cvrtje v tem obdobju doživi pravi razcvet, kar pomeni tudi večjo količino odpadnega jedilnega olja.


Odpadno olje, ki nastane pri cvrtju in kuhanju, mora biti shranjeno ločeno in nikakor ne sme pristati v odtokih, kanalizaciji ali na kompostu. Najboljša rešitev je zbiranje v zaprtih posodah in oddaja v za to namenjene zbiralnike.


Podjetje Saubermacher – Komunala omogoča gospodinjstvom preprosto in okolju prijazno oddajo odpadnega jedilnega olja na več načinov in sicer:

- v posebne ulične zbiralnike, postavljene na različnih lokacijah,

- v občinskih zbirnih centrih za ločeno zbiranje frakcij ali

- ob sobotnih akcijah zbiranja nevarnih in posebnih odpadkov iz gospodinjstev, ki v posameznih občinah potekajo vsaj enkrat letno.


Da bo zbiranje olja v gospodinjstvih še lažje, vam na sedežu našega podjetja brezplačno ponujamo namenske 3,5-litrske posodice s pokrovom. Vanje lahko varno shranjujete ohlajeno olje, ki ga nato preprosto odnesete v zbiralnik ali zbirni center.

V SOBOTO ZAČNEMO S SPOMLADANSKIMI AKCIJAMI ZBIRANJA NEVARNIH IN POSEBNIH ODPADKOV

Na pustno soboto, to je v soboto, 1. marca 2025, začnemo z letošnjimi akcijami zbiranja nevarnih in posebnih odpadkov iz gospodinjstev.


Termine akcij v vaši občini lahko najdete na letnem urniku odvoza odpadkov, na naši spletni strani ali v mobilni aplikaciji Saubermacher - Komunala. O akcijah boste obveščeni tudi na krajevno običajen način ter z obvestili na Radiu Murski val.

Nevarne in posebne odpadke ustrezno pripravite in presortirajte že doma, da bo prepuščanje odpadkov na prevzemnem mestu potekalo varno in nemoteno. Tekoče odpadke zbirajte in prepuščajte le v nepoškodovani zaprti embalaži. Nevarne odpadke je prepovedano nenadzorovano odlagati na mestih prevzema.

Recept za bolj rahle in manj mastne KROFE

Če želite letos pripraviti krofe, ki bodo bolj rahli in manj mastni, poskusite naš recept:

Sestavine:

  • 500 g moke,

  • 20 g svežega kvasa,

  • 250 ml mlačnega mleka,

  • 50 g sladkorja,

  • 50 g masla,

  • 2 rumenjaka,

  • ščepec soli,

  • naribana limonina lupinica,

  • olje za peko (priporočamo sončnično olje).

Postopek:


Kvas raztopite v mlačnem mleku in pustite nekaj minut, da se aktivira.

  • V večji posodi zmešajte moko, sladkor, sol in limonino lupinico.

  • Dodajte rumenjake, stopljeno maslo in kvasec, nato dobro pregnetite testo.

  • Pustite vzhajati eno uro.

  • Oblikujte krofe in jih pustite vzhajati še 20 minut.

  • Krofe pecite v olju, segretem na 160–170 °C, pri tem pa jih pogosto obračajte, da vpijejo čim manj olja.

  • Po peki jih položite na papirnato brisačo, da odstranite odvečno maščobo.

Še bolj zdrava alternativa – pečeni krofi

Če želite krofe, ki bodo še manj mastni, jih lahko namesto v olju spečete v pečici.

Sestavine ostanejo enake, postopek pa se nekoliko spremeni:

  • Po oblikovanju krofe položite na peki papir in jih pustite vzhajati še 20 minut.

  • Pečico segrejte na 180 °C.

  • Krofe premažite s stopljenim maslom ali mlekom in pecite 12–15 minut, dokler ne postanejo zlato rjavi.

  • Po peki jih lahko premažete z malo masla za boljšo aromo in mehkobo.

Pečeni krofi so odlična alternativa, saj so lažji za prebavo, ne vpijejo olja in so kljub temu mehki ter okusni!


Pa dober tek in vesel pust!