Natečaj "Odpadno je uporabno" 2019/2020

Jesen je čas, ko otroci ponovno sedejo v šolske klopi, najmlajši pa se vrnejo v varstvo svojih vzgojiteljic. Hkrati je to čas, ko si zastavimo nove cilje ter začrtamo smernice za naprej. V podjetju Saubermacher-Komunala pa je jesen čas, ko razpišemo natečaj Odpadno je uporabno, ki je že vrsto let naša najbolj prepoznavna aktivnost na področju sodelovanja z vzgojno-izobraževalnimi zavodi. V natečaj se vsako leto vključi veliko število šol in vrtcev.

Tudi tokrat smo k sodelovanju povabili mlade v vseh pomurskih vrtcih in osnovnih ter srednjih šolah, kjer opravljamo aktivnosti gospodarske javne službe zbiranja komunalnih odpadkov.

Letos smo se dotaknili teme, ki vedno bolj povzroča zaskrbljenost pri nas vseh, to je odpadna plastika. Z njo se srečamo na skoraj vsakem koraku in predstavlja veliko breme za okolje. Oceani so dobesedno zasmeteni z njo, zato smo mladim in njihovim mentorjem zastavili vprašanje Kaj bi lahko naredili za svoje preživetje iz naplavljene plastike, če bi ostali na samotnem otoku?

Domišljiji bodo lahko dali prosto pot in na vprašanje odgovorili s svojimi unikatnimi izdelki. S tem bo dosežen osnovni namen natečaja, ki je spodbuditi mlade k ponovni uporabi izdelkov, ki smo jih že izločili iz uporabe, jim vdihniti novo življenje ter tako prispevati k ohranjanju naravnih virov in poskrbeti za bolj čisto okolje.

V natečaju ustvarjene izdelke bo ocenila strokovna komisija, rezultate natečaja pa bomo razglasili 21. aprila prihodnje leto kot uvod v praznovanje Dneva Zemlje. Vsi izdelki bodo od 21. aprila do 9. maja 2020 priložnostno razstavljeni v prostorih Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota.

Verjamemo, da bo domišljija mladih in njihovih mentorjev tudi tokrat brez meja in bodo v sklopu natečaja znova nastali številni unikatni izdelki, odpadno pa bo postalo uporabno. 

Na povezavi več o samem razpisu in prijavnica.

NAZAJ