Natečaj »Odpadno je uporabno« 2020/2021

NAJ SE SLIŠI GLASBA DO NEBA, ČEPRAV NA INŠTRUMENTE IZ ODPADKOV SE IGRA…

Želja po glasbi in koncertih, ki nam jo je lansko leto vzela korona, nas je navdihnila, da smo jeseni mlade povabili k ustvarjanju GLASBIL. Naš sedaj že tradicionalni natečaj Odpadno je uporabno je ponovno temeljil na ustvarjanju iz odpadnih materialov. Vrtce, osnovne in srednje šole, kjer opravljamo gospodarsko javno službo zbiranja komunalnih odpadkov, smo povabili k sodelovanju in tako so mladi do konca meseca maja polni domišljije uspeli ustvariti izvirna in uporabna glasbila.

V tem šolskem letu je v natečaju sodelovalo 19 vzgojno-izobraževalnih zavodov. Mladi so s pomočjo mentorjev ustvarili 30 unikatnih glasbil, uporabljeni odpadni materiali pa so bili zelo različni in izvirni.

Natečaj je tekmovalne narave, zato so bili izdelki razvrščeni po razpisanih kategorijah in opremljeni s šiframi, da jih je lahko štiričlanska komisija tudi ocenila in točkovala. Ocenjevalno komisijo so sestavljali Katja Sreš, članica ekipe Ekologi brez meja, Melita Toth, arhitekta in oblikovalka, Mihaela Šmid, učiteljica flavte in Jože Denko, akademski slikar in glasbenik. Da bi bilo ocenjevanje čim bolj objektivno, skušamo vsako leto k sodelovanju povabiti nove člane komisije, ki lahko ustvarjene izdelke ocenijo z različnih vidikov.

V kategoriji VRTEC je zmagal izdelek TAMBURAŠKI INSTRUMENTI, ki so ga ustvarili otroci VRTCA BELTINCI, ENOTE IŽAKOVCI.  Ob pogledu na izdelek je takoj vidno, da gre za tamburaško instrumentalno skupino, ki je sestavljena iz sedmih glasbil: kontrabasa, bagarija in tamburic. Glasbila so v naravni velikosti in so dober približek pravim inštrumentom, hkrati so uporabna, saj dajejo zvok in je nanje možno zaigrati.  Likovna izvedba je dobra: barvno zanimiva, odpadni materiali (plastenke in škatle) so estetsko dovršeni (kaširanje, barvanje), smiselno je izbrana tudi velikost posameznih inštrumentov (veliki – majhni). Ideja je zelo izvirna, saj gre za redka glasbila, značilna za te kraje.

V kategoriji OSNOVNA ŠOLA – I. TRIADA je največ točk zbrala KITARA, delo učencev OŠ KOBILJE. Kitara je narejena iz kreativno izbranih odpadnih materialov in sicer: trup iz zelene zalivalke, vrat kitare iz vodovodne cevi in stare kuhalnice, strune iz ostankov električnih žic, pas pa iz starega pasu za hlače. Izvedba je izvirna in hkrati minimalistična, tako da je vidna narava materialov. Izdelek je naravne velikosti in je uporaben.

V kategoriji OSNOVNA ŠOLA – II. TRIADA so komisijo najbolj prevzele CIMBALE, ki so jih izdelali učenci OŠ KOBILJE. Gre za izvirno ljudsko glasbilo, ki ga danes zelo redko vidimo. Že na prvi pogled je razvidno, da gre za cimbale. Glasbilo je v celoti narejeno iz odpadnih materialov. Osnova je iz starega predala, pritrjenega na noge odslužene mize. Za strune je uporabljena vinogradniška žica, ki je pritrjena s starimi žeblji. Priložene so tudi udarjalke, izdelane iz odpadnih palic in bakrene žice. Glasbilo je uporabno, saj je s pomočjo palčk pod strunami tudi uglašeno.

V kategoriji OSNOVNA ŠOLA – III. TRIADA je zmagal izdelek z imenom SMETILO GLASBILO, delo učencev OŠ TURNIŠČE. Pri izdelku izstopa kreativnost. Ne gre za klasično glasbilo, ampak skupek več enot iz odpadnih materialov, ki dajejo različne zvoke. Na kovinskem štirikotnem ogrodju z ene strani visijo različno velike in debele kovinske cevi, na drugi strani stara ponev in šolske kovinske skodelice, na ostalih dveh pa rebra radiatorja in kovinski zračnik. Za ustvarjanje zvoka so na vseh straneh pritrjeni tudi različni pripomočki kot so grabljice, kovinska palčka in ročaj valjčka za pleskanje. Na vrhu celotne »konstrukcije« so v višino nanizane tri stare kovinske pokrovke - kot činele. Funkcionalnost izdelka je zelo velika, saj daje različne zvoke, nanj pa lahko zaigra do 5 oseb hkrati.

V kategoriji SREDNJA ŠOLA je zmagal BOBEN, ki so ga izdelali dijaki SREDNJE ZDRAVSTVENE ŠOLE MURSKA SOBOTA. Odsluženo glasbilo je predelano v kreativen izdelek z veliko detajli. Na dotrajan boben so pritrjeni lijaki, piščalke, cevi, ribež, črpalka, par glinenih čevljev... Gre za izdelek, ki je namenjen za oznanjanje novic med ljudstvom, torej s podobno funkcijo kot jo je nekoč imela lajna. Bolj kot uporabnost izstopa umetniška nota.

Vsem, sodelujočim se še enkrat iskreno zahvaljujemo za sodelovanje in vložen trud ter jim čestitamo za unikatne in zanimive izdelke. Zmagovalcem so bile razpisane nagrade predane v njihovih vzgojno-izobraževalnih zavodih.

Namen natečaja, to je spodbuditi mlade k ponovni uporabi izdelkov, ki smo jih že izločili iz uporabe, jim vdihniti novo življenje in s tem prispevati k ohranjanju naravnih virov, je bil prav gotovo dosežen. Otroci in mentorji so ponovno dokazali, da domišljija nima meja in da se izdelki iz odpadnih materialov lahko še kako dobro uporabijo. Naj torej glasba doni.

Vsa glasbila, ustvarjena v okviru natečaju, si lahko ogledate v KATALOGU IZDELKOV, bila pa so tudi na ogled v avli Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota od 21. do 30. junija.

Natečaj »Odpadno je uporabno« 2020/2021
Natečaj »Odpadno je uporabno« 2020/2021
Natečaj »Odpadno je uporabno« 2020/2021
Natečaj »Odpadno je uporabno« 2020/2021
Natečaj »Odpadno je uporabno« 2020/2021
Natečaj »Odpadno je uporabno« 2020/2021
NAZAJ