Natečaj "Odpadno je uporabno" 2021/2022

Zadnji dve leti smo zaradi epidemije koronavirusa preživeli doma več časa kot sicer in verjetno se vsi strinjamo, da ima na dobro počutje velik vpliv domačnost v našem bivalnem okolju. Toplini in udobju našega doma dodajo piko na i dekorativni izdelki, zato smo se v šolskem letu 2021/2022 odločili, da mlade povabimo k ustvarjanju dekorativnih izdelkov za dom, seveda tudi tokrat iz odpadnih materialov. K sodelovanju v našem tradicionalnem natečaju »Odpadno je uporabno« smo povabili vrtce, osnovne in srednje šole, kjer izvajamo aktivnosti gospodarske javne službe zbiranja komunalnih odpadkov. Mladi so ob pomoči svojih mentorjev do konca meseca marca 2022 imeli čas za ustvarjanje izvirnih in uporabnih dekorativnih izdelkov za dom.

V  tem šolskem letu je v natečaju sodelovalo 22 vzgojno-izobraževalnih zavodov, v katerih je nastalo 46 unikatnih dekorativnih izdelkov za dom iz najrazličnejših odpadnih materialov.

Natečaj je tekmovalne narave, zato so bili izdelki razvrščeni v pet razpisanih kategorij in opremljeni s šiframi. Ocenjeni in točkovani so bili po naslednjih štirih vidikih: izvirnost, uporabnost, stopnja ponovne uporabe in vizualni izgled. Izdelke je ocenjevala štiričlanska komisija, ki so jo sestavljali: Anita Šterman Šavel, direktorica podjetja PINK-ŠTERMAN d.o.o., Maja Dominko, arhitektka v podjetju KUBICO DOMINO ARHITEKTI d.o.o., Melita Toth, arhitekta in oblikovalka ter Tibor Frančič, likovni pedagog.

V nadaljevanju na kratko predstavljamo zmagovalne izdelke v posamezni od razpisanih kategorij.

V kategoriji VRTEC je zmagal izdelek VISEČA LUČ, ki so ga ustvarili otroci VRTCA BELTINCI, ENOTA BELTINCI.

Izdelek zaradi estetske izdelave že na prvi pogled pritegne pozornost. Kombinacija lesa, vrvi in časopisa izžareva domačnost. Na odpadno leseno palico so s kabli pritrjena štiri svetila, narejena iz kaširanega časopisnega papirja. Izdelek je dodelan do te mere, da je uporaben, saj ima luč vgrajene tudi žarnice, ki svetijo. Prav zaradi navedenega je izdelek s strani ocenjevalne komisije prejel največ točk po kriteriju uporabnosti. Izdelek bi lahko bil namenjen tudi za prodajo.

V kategoriji OSNOVNA ŠOLA – I. TRIADA so ocenjevalno komisijo najbolj prevzela STOJALA ZA KLJUČE, izdelek učencev OŠ MIŠKA KRANJCA VELIKA POLANA.

Stojala, narejena iz lesa in kamnov, pritegnejo pozornost zaradi svoje oblike kaktusa. Izdelana so domiselno in pravšnje velikosti, da lahko nanje obesimo ključe različnih velikosti. S svojo zeleno barvo bi prav gotovo popestrila naš dom. Ideja je izvirna.

V kategoriji OSNOVNA ŠOLA – II. TRIADA je največ točk zbrala KOŠARA ZA SADJE, ki so jo izdelali učenci OŠ IV MURSKA SOBOTA.

Odpadni papir in karton, zvit v majhne rolice in estetsko sestavljen v obliko košarice, bi prav gotovo lahko krasil vsako mizo. Odpadni material je obdelan in pobarvan z dobro kombinacijo sive in zlate barve. Košarica je naravne velikosti in primerna za uporabo.

V kategoriji OSNOVNA ŠOLA – III. TRIADA je zmagala STENSKA URA, delo učencev OŠ TURNIŠČE.

Ura je izdelana zelo dizajnersko, kombinirana sta star les in kovina. Osnovo ure predstavlja zobčenik, na katerega so namesto številk pritrjene odpadne matice. Izstopa tudi detajl - starinski ročaj, s katerim lahko uro obesimo na zid. Izdelek je zaradi vgrajenega mehanizma kazalcev in baterije tudi uporaben.

V kategoriji SREDNJA ŠOLA je zmagal PLESOČI STOL, ki so ga izdelali dijaki SREDNJE ZDRAVSTVENE ŠOLE MURSKA SOBOTA.

Pri izdelku izstopa kreativnost in umetniški duh. Gre za dobro povezavo imena izdelka in izdelka samega. Stol je namreč narejen iz odpadnih čevljev, ki so zlepljeni s »pur peno«. Na vrhu je upodobljena slika znanega slikarja Pieta Mondriana  Brodway Boogie  Woogie, izdelana iz odpadnega tekstila. Stol je naravne velikosti in primeren za sedenje. Simbolizira popotništvo, ples in počitek.

Otroci so ob pomoči svojih mentorjev z unikatnimi izdelki, nastalimi v sklopu natečaja, znova potrdili, da domišljija ne pozna meja in lahko odpadne materiale in izdelke, ki bi sicer končali med odpadki, še kako koristno uporabimo. Namen natečaja, to je spodbuditi mlade k ponovni uporabi izdelkov, ki smo jih že izločili iz uporabe, jim dati novo življenje in prispevati k ohranjanju naravnih virov, je bil tako dosežen. Verjamemo, da lahko mladi s svojimi edinstvenimi in prepričljivimi izdelki k trajnostnemu razmišljanju in ravnanju pritegnejo tudi odrasle.

Zmagovalcem v posameznih kategorijah smo priznanja in nagrade podelili ob Svetovnem dnevu Zemlje, 22. aprila 2022, v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota, v avli katere so bili vsi sodelujoči izdelki na ogled širši javnosti. Ogledate si jih lahko tudi v KATALOGU IZDELKOV.

Vsem, ki so se odzvali na naš tokratni razpis, se še enkrat iskreno zahvaljujemo za sodelovanje in vložen trud ter jim čestitamo za ustvarjene unikatne, zanimive in uporabne dekorativne izdelke za dom.

MLADI IZ ODPADNIH MATERIALOV USTVARJALI DEKORATIVNE IZDELKE ZA DOM
MLADI IZ ODPADNIH MATERIALOV USTVARJALI DEKORATIVNE IZDELKE ZA DOM
MLADI IZ ODPADNIH MATERIALOV USTVARJALI DEKORATIVNE IZDELKE ZA DOM
MLADI IZ ODPADNIH MATERIALOV USTVARJALI DEKORATIVNE IZDELKE ZA DOM
VISEČA LUČ
MLADI IZ ODPADNIH MATERIALOV USTVARJALI DEKORATIVNE IZDELKE ZA DOM
STOJALA ZA KLJUČE
MLADI IZ ODPADNIH MATERIALOV USTVARJALI DEKORATIVNE IZDELKE ZA DOM
KOŠARA ZA SADJE
MLADI IZ ODPADNIH MATERIALOV USTVARJALI DEKORATIVNE IZDELKE ZA DOM
STENSKA URA
MLADI IZ ODPADNIH MATERIALOV USTVARJALI DEKORATIVNE IZDELKE ZA DOM
PLESOČI STOL
NAZAJ