Evropski teden zmanjševanja odpadkov 2021 – skupaj ukrepajmo in zmanjšajmo količine odpadkov

V soboto, 20. novembra 2021, se je začela 13. edicija Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov (ETZO), ki v Evropi poteka že vse od leta 2009, v Sloveniji pa od leta 2015. Obeležitvi ETZO se tudi tokrat pridružujemo v podjetju Saubermacher – Komunala.

Evropska unija si z različnimi ukrepi že vrsto let aktivno prizadeva za zmanjševanje količine odpadkov. Največji projekt na tem področju je Evropski teden zmanjševanja odpadkov, ki se letos odvija med 20. in 28. novembrom in se posveča krožnim skupnostim ter poudarja pomen sodelovanja in solidarnosti.

Nenehna proizvodnja odpadkov je ena največjih groženj, s katerimi se sooča naša družba in planet, zato je boj proti njej skupna odgovornost vseh nas. Evropski teden zmanjševanja odpadkov 2021 vse državljane spodbuja, da skupaj ukrepamo in oblikujemo krožne skupnosti, namenjene preprečevanju nastajanja odpadkov. Le skupaj namreč lahko prispevamo k zmanjševanju odpadkov, preprečujemo njihovo nastajanje ter z navadami kot sta ponovna uporaba ter ločevanje odpadkov sledimo skupnemu cilju - prihodnosti brez odpadkov.

Poslanstvo podjetja Saubermacher – Komunala je Ustvarjanje zdravega okolja, kamor zagotovo sodi skrb za preprečevanje nastajanja odpadkov in zmanjševanje količin le-teh. Tako kot v preteklosti smo se tudi letos pridružili akciji Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov z namenom našim uporabnikom svetovati, kako se izogniti nastajanju nepotrebnih odpadkov, zmanjšati njihovo količino, dotrajane stvari popraviti in jim s tem dati možnost nadaljnje uporabe ter kako iz dotrajanih izdelkov ustvariti nove.

Otroke, učence in dijake smo povabili, da o tem razmišljajo in izdelajo letak za osveščanje z nasveti za preprečevanje in zmanjševanje odpadkov v domačem gospodinjstvu in njihovo ponovno uporabo. V akciji je sodelovalo pet vzgojno-izobraževalnih zavodov in sicer: Vrtec Lavra Murska Sobota, Osnovna šola Kuzma, Osnovna šola III Murska Sobota, Osnovna šola Sveti Jurij Rogašovci in Gimnazija Murska Sobota. Sodelujoči so ustvarili štirinajst zanimivih letakov, ki si jih lahko ogledate v priloženi brošuri, uporabnikom mobilne aplikacije Saubermacher - Komunala pa jih bomo posredovali v Evropskem tednu zmanjševanja odpadkov. Mladim in njihovim mentorjem se ob tej priložnosti še enkrat iskreno zahvaljujemo za sodelovanje, v upanju, da smo skupaj naredili nov korak proti prihodnosti brez odpadkov.

Prosimo vas, da vsak dan razmišljate in delujete trajnostno naravnano za dobrobit vseh nas in prihodnjih generacij. Ne pozabite na tri glavna načela zmanjševanja odpadkov, ki so:

  1. Strogo izogibanje nastajanja odpadkov oziroma zmanjševanje nastajanja odpadkov pri samem viru, kajti najboljši je tisti odpadek, ki sploh ne nastane.
  2. Ponovna uporaba in priprava na ponovno uporabo, torej predelajmo, izmenjajmo, podarimo, izposodimo si.
  3. Recikliranje odpadkov.

Hvala, da nam pomagate ustvarjati zdravo okolje in to ne le v času Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov.

NAZAJ