LETOŠNJI EVROPSKI TEDEN ZMANJŠEVANJA ODPADKOV JE POSVEČEN TEKSTILU

Evropska unija si z različnimi ukrepi že vrsto let aktivno prizadeva za zmanjševanje količine odpadkov. Največji projekt na tem področju je Evropski teden zmanjševanja odpadkov (ETZO), ki letos poteka med 19. in 27. novembrom. Tokrat je ETZO posvečen krožnemu in trajnostnemu tekstilu, z namenom poudariti močan vpliv tekstilne industrije na naš planet in navdihniti akcije, ki bi v tekstilno industrijo vnesle več krožnosti.

Tekstilna in oblačilna industrija je skupaj s prometom, živilsko industrijo in bivanjem ena izmed največjih onesnaževalcev in ima velik vpliv na rabo tal, onesnaževanje vode in celo emisije toplogrednih plinov. Vsako leto v Evropski uniji zavržemo 5,8 milijona ton tekstila, to je kar 11,3 kg na osebo.

Poslanstvo podjetja Saubermacher – Komunala je ustvarjanje zdravega okolja, zato smo se, tako kot v preteklih letih, tudi letos odločili sodelovali v tej akciji.

V sodelovanju s štirimi srednjimi šolami bomo organizirali »izmenjevalnico rabljenih oblačil«. Dogodek bo potekal v sredo, 23. novembra 2022, med 9.00 in 12.00 uro na Trgu kulture v Murski Soboti.

Dijaki bodo na stojnicah razstavili predhodno zbrana oblačila, ki jih več ne nosijo in so jim v omarah le v napoto. Oblačila bodo izmenjali ali podarili dijakom drugih sodelujočih šol in ostalim obiskovalcem. 

Vabimo vas, da nas tudi sami obiščete in s sabo  prinesete kak kos oblačila, ki ga več ne potrebujete ter bi ga želeli izmenjati ali le podariti.

Tekstilni odpadki so iz mode, zato verjamemo, da bomo v tej akciji skupaj vsaj malo zmanjšali količino teh odpadkov in podaljšali življenjsko dobo še uporabnih oblačil. Tako bomo  tudi v tekstilno industrijo vnesli več krožnosti.

LETOŠNJI EVROPSKI TEDEN ZMANJŠEVANJA ODPADKOV  JE POSVEČEN TEKSTILU
NAZAJ