Mladi rabljenim oblačilom vdahnili novo življenje

Natečaj »Odpadno je uporabno«, ki je naš že tradicionalni način osveščanja mladih, je bil pod tem imenom letos izveden že desetič, njegov namen pa v vseh teh letih ostaja enak: spodbuditi mlade k ponovni uporabi izdelkov, ki smo jih že izločili iz uporabe, jim vdahniti novo življenje in tako prispevati k ohranjanju naravnih virov.

Tokrat smo mlade povabili k ustvarjanju izdelkov iz rabljenih oblačil, obutve in modnih dodatkov. Tako smo nadaljevali osveščanje na temo zmanjševanja in preprečevanja tekstilnih odpadkov, ki je bila rdeča nit tudi Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov. Če smo takrat z izmenjevalnico oblačil želeli prispevati k podaljšanju nošenja oblačil, smo v natečaju skušali zajeti drug vidik, torej rabljena oblačila uporabiti v neki novi obliki ali za drug namen.

V tem šolskem letu je v natečaju sodelovalo 20 vzgojno-izobraževalnih zavodov, v katerih je iz rabljenih oblačil, obutve in modnih dodatkov nastalo 29 unikatnih izdelkov.

Natečaj je tekmovalne narave, zato so bili izdelki razvrščeni v pet razpisanih kategorij in opremljeni s šiframi. Ocenjeni in točkovani so bili po naslednjih štirih vidikih: izvirnost, uporabnost, stopnja ponovne uporabe in vizualni izgled. Izdelke je ocenjevala štiričlanska komisija, ki so jo sestavljali: arhitekt Danijel Grah, likovna pedagoginja in umetnica na področju trajnostne mode Nana Irgolič, direktorica Centra ponovne uporabe Marinka Vovk ter profesorica oblikovanja na Katedri za tekstilne materiale in oblikovanje, Sonja Šterman.

 

V nadaljevanju na kratko predstavljamo zmagovalne izdelke v posamezni od razpisanih kategorij.

Kategorija VRTEC

V kategoriji VRTEC je zmagal izdelek LEŽIŠČE ZA MALE ŽIVALI, ki so ga ustvarili otroci VRTCA MURSKA SOBOTA, ENOTA RINGA RAJA.

Otroci so skupaj s starši izdelali ležišče iz volnenega puloverja, ki je napolnjen z mehkim polnilom in tako nudi udobnost hišnim ljubljenčkom. Izdelek pritegne pozornost tudi zaradi kreativnega dizajna. Rokavi puloverja so namreč prišiti tako, da objemajo glavni del ležišča, kar izraža toplino in naklonjenost do živali. Zelo dobro je vidna ponovna uporaba odsluženega oblačila za drug namen. Izdelek je zelo uporaben in praktičen.

Kategorija OSNOVNA ŠOLA – I. TRIADA

V kategoriji OSNOVNA ŠOLA – I. TRIADA si je največ točk prislužil izdelek učencev OŠ KOBILJE - MAČJI POČIVALNIK.

Pri mačjem počivalniku poleg uporabnosti zelo izstopa izdelava. Opaziti je zelo veliko detajlov.
Ogrodje strehice je narejeno iz odsluženih kovinskih obešalnikov, dno iz podloge škornjev, zunanji del dna pa je polepljen z notranjimi vložki čevljev in petami čevljev. Sama hiška je z zunanje strani okrašena z brki iz trakov sandalov, ušesi iz notranje prevleke škornjev ter okrasnimi šapami iz odpadnih zaves, ki naredijo izdelek zelo privlačen in izviren.

Kategorija OSNOVNA ŠOLA – II. TRIADA

V kategoriji OSNOVNA ŠOLA – II. TRIADA je komisijo najbolj prevzela OBEŠANKA LUČ, ki so jo izdelali učenci OŠ KOBILJE.

Luč je narejena zelo dekorativno in barvno usklajena. Kovinsko ogrodje iz obešalnika je ovito z okrasno nitko zaves, s katerega visijo vrvice, okrašene z lesenimi bunkami verižic in nacufanimi kosi jeansa. Za pritrditev na strop so uporabljene vezalke čevljev. Materiali so zelo različni in izvirno uporabljeni. Izdelku daje uporabno vrednost LED vrvica na baterije, ki je nameščena v okrasno žarnico.

Kategorija OSNOVNA ŠOLA – III. TRIADA

V kategoriji OSNOVNA ŠOLA – III. TRIADA je zmagala PREPROGA, delo učencev DOŠ DOBROVNIK.

Izdelek je zelo uporaben. Preproga je naravne velikosti in vizualno privlačna. Izstopa dizajn, saj je glede na to, da je uporabljen zgolj jeans, ta barvno zelo dobro kombiniran. Vse skupaj poudarijo svetlejše vrvi, okoli katerih so tkani trakovi iz raznobarvnega jeansa. Učenci so morali izdelavo dobro načrtovati in organizirati, da je izdelek dobil tak končni izgled.

Kategorija SREDNJA ŠOLA

V kategoriji SREDNJA ŠOLA je največ točk zbral izdelek MULTIVREČA »GINA«, ki so jo izdelali dijaki BIOTEHNIŠKE ŠOLE RAKIČAN.

Dijaki dijaškega doma so odslužen jeans uporabili za izdelavo vreče za počivanje, ležanje ali branje. Polnilo vreče je iz odpadnega mletega stiroporja, ki je zaščiten z vrečo iz blaga. Prevleka je sešita iz različno velikih, barvno usklajenih in razgibanih kosov jeansa. Vreča je zelo uporabna in praktična, saj je lahka za prenašanje in udobna za počitek. Za še več udobja je na podoben način izdelan tudi vzglavnik. Poudarek je na globalizaciji pomena uporabe jeansa, ki je pri mladih zelo priljubljen.
 

Otroci in mentorji so ponovno dokazali, da domišljija nima meja in da se odslužena oblačila, obutev in modni dodatki še kako dobro lahko uporabijo za različne namene.

Zmagovalcem v posameznih kategorijah smo priznanja in nagrade podelili v petek, 21. aprila 2023, v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota, v avli katere so bili vsi, v natečaju ustvarjeni izdelki, na ogled širši javnosti do 10. maja 2023. Ogledate si jih lahko v KATALOGU IZDELKOV.

Vsem, ki so se odzvali na naš tokratni razpis, se še enkrat iskreno zahvaljujemo za sodelovanje in vložen trud ter jim čestitamo za ustvarjene unikatne, zanimive in uporabne izdelke iz rabljenih oblačil, obutve in modnih dodatkov.

NAZAJ