PUST NAVDIH ZA USTVARJANJE IZ ODPADNIH MATERIALOV

Dan pred pustom smo uradno zaključili in podelili nagrade najboljšim v letošnjem natečaju »Odpadno je uporabno«. Namen letošnjega natečaja, ki smo ga razpisali za vzgojno-izobraževalne zavode na področju občin, kjer izvajamo aktivnosti gospodarske javne službe zbiranja komunalnih odpadkov, je bil povezati ustvarjalnost otrok z najbolj norčavim dnevom v letu – pustom. Otroke, učence in dijake smo povabili, da različne odpadne materiale ponovno uporabijo in iz njih ustvarijo PUSTNE MASKE. Sodelujoči so lahko dali domišljiji prosto pot in se sami odločili, katere odpadne materiale bodo uporabili.

Povabilu se je odzvalo 16 vzgojno-izobraževalnih zavodov. Ustvarili so 23 zanimivih pustnih mask. Le-te  je ocenila štiričlanska komisija v sestavi oblikovalke in ilustratorke Anite Pertoci, lastnice podjetja Anifajn Design, Irme Brodnjak, kustodinje Galerije Murska Sobota, Leje Cipot, prokuristke Zavoda Korak naprej in akademskega slikarja Mirka Rajnarja. Pri ocenjevanju so upoštevali kriterije: izvirnost, stopnja ponovne uporabe, umetniška in etnološka vrednost ter uporabnost pustne maske. Vsi izdelki so bili opremljeni s šiframi, s čimer smo zagotovili anonimnost avtorjev. Komisija je bila soglasna in tako na osnovi seštevka točk za posamezni izdelek določila zmagovalno masko v posamezni kategoriji.

V kategoriji VRTEC je zmagala pustna maska MÜRSKI ČOLNAR, izdelek otrok VRTCA BELTINCI, ENOTE GANČANI.

Pri tej pustni maski je poudarjen etnološki pristop, saj ima lik mürskega čolnarja zgodovinski pomen. Maska je uporabna in se lahko uporabi kot pustni kostum. Pri izdelavi so bili vključeni otroci in to tako pri izdelavi predpasnika oz. šörca kot pri ustvarjanju čolna. Le-ta je narejen iz kartona, papirja in vrvi. Uporabljeni sta tehniki kaširanja in slikanja s čopičem in barvo.

V kategoriji OSNOVNA ŠOLA – I. TRIADA je največ točk zbrala pustna maska SMETULJČEK, ki so jo ustvarili učenci OŠ KOBILJE.

Ideja je izvirna. Maska je v celoti narejena iz odpadnih materialov, ki so barvno zelo usklajeni. Ogrodje metulja je narejeno iz žice, na katero so napeti in prilepljeni različni tekstilni materiali. Krila so okrašena še z odpadnim uhani in gumbi. Da je maska lahko uporabna, so na krila pritrjeni rabljeni pasovi. Izdelku da dodatno vrednost tudi maska za oči, ki je narejena na podoben način kot krila.

V kategoriji OSNOVNA ŠOLA – II. TRIADA  je komisijo najbolj prevzela pustna maska SMETKOBOT, ki so ga izdelali učenci OŠ KOBILJE.

Izvedba maske je odlična. Uporabljeno je zelo veliko različnih odpadnih materialov npr. kartonske škatle, zgoščenke, deli tipkovnice, deli starega radijskega sprejemnika, kabli, slamice, baterije, zamaški…), ki so estetsko lepo razporejeni. Vsak košček maske je do potankosti premišljen in dodelan - čevlji so na primer okrašeni z zamaški, noge povite s kabli in pregibne v kolenih ipd. Maska se lahko uporabi kot pustni kostum, saj je narejena v naravni velikosti, ima odprtine, da se lahko obleče. Izdelek ima tudi zgodbo, saj Smetkobot pomaga pri odkrivanju in pravilnem razvrščanju odpadkov.

V kategoriji OSNOVNA ŠOLA – III. TRIADA si je prvo mesto prislužila PUSTNA MASKA učencev OŠ TURNIŠČE.

Material za masko je izvirno izbran in kombiniran. Razporeditev šibja čez leseno ogrodje je vizualno zelo privlačna. Za oči so uporabljeni brusilni diski, usta so iz »trkala« za vrata, lasje so iz dela metle in ušesa iz kovinskih ročajev. Maska je uporabna.

V kategoriji SREDNJA ŠOLA je zmagala pustna maska ČRNA VRANA, izdelek dijakov BIOTEHNIŠKE ŠOLE RAKIČAN.

Maska pritegne zaradi izčiščene forme, ne vsebuje nič odvečnega materiala. Uporaba materialov je izvirna. Oblačilo je narejeno iz   odpadne majice, na katero je prišito perje iz tekstilnega materiala in plastike, naglavna maska je iz kaširanega papirja in polepljena s koščki tekstila, na katero je pritrjen estetsko zelo dobro izdelan kljun iz plastike.  Avtorji so zapisali, da črna vrana simbolizira svobodo sprememb, prinaša duhovno moč in energijo kreacije.

Izdelki, nastali v sklopu natečaja, bodo razstavljeni v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota od 4. do 16. marca 2019

PUST NAVDIH ZA USTVARJANJE IZ ODPADNIH MATERIALOV PUST NAVDIH ZA USTVARJANJE IZ ODPADNIH MATERIALOV
NAZAJ