ZA NAMI JE SEDMI, SLADKI POLETNI TABOR ZA OTROKE ZAPOSLENIH

Tabor za otroke zaposlenih smo v podjetju Saubermacher – Komunala kot eno od aktivnosti v okviru Certifikata Družini prijazno podjetje letos organizirali že sedmič. Kot v preteklih dveh letih je tudi tokrat potekal v sodelovanju z Gledališkim društvom Pisani mehurčki, nabor aktivnosti pa je nastal kot kombinacija želja udeležencev prejšnjih taborov in idej zaposlenih v podjetju. Po odzivu tako otrok, ki so na taboru sodelovali, kakor tudi njihovih staršev ob zaključku tabora ter lastnega videnja tistih, ki smo se z otroki dva dni družili, lahko tabor ocenimo kot zelo uspešen.

Sedaj že tradicionalno je tabor potekal v obliki dnevnih aktivnosti v četrtek in petek, 4. in 5. julija 2019. Vsako jutro smo se okrog sedmih zjutraj začeli zbirati na sedežu našega podjetja, kjer smo malce pokramljali in pozajtrkovali, nato pa se podali različnim dogodivščinam naproti.
 

Prvi dan so nas tako najprej prijazno sprejeli člani Gasilskega društva Murska Sobota, ki so nam povedali veliko zanimivega o svojem delu in nam pokazali opremo, ki jim pomaga pri reševanju ne samo v požarih, ampak tudi pri drugih naravnih in prometnih nesrečah. Tudi sami smo se lahko preizkusili v njihovi vlogi. Prav tako so nas prijazno sprejeli v Centru za obveščanje, ki domuje na istem naslovu in nam predstavili, kaj se dogaja, ko v težavah ali ob nesrečah pokličemo na številko 112. Kar peš smo se nato odpravili na Kocljevo ulico, kjer so nas prijazno sprejeli zaposleni na TV Idea in Agenciji Idea. Pozdravu je sledila predstavitev oglaševalskega dela Agencije Idea in priprava najrazličnejših oglasov in še kaj ter dela spletnega medija Sobotainfo, ki nam ponuja vedno sveže novice iz lokalnega okolja, pa tudi širše. Razložili so nam, kako hranijo arhivske posnetke, nato pa je prišel na vrsto najbolj zanimiv del, ko smo vstopili v studio, kjer nastajajo tako njihove dnevno-informativne oddaje kot ostale oddaje in intervjuji. Presenetila nas je vsa tehnika, ki se nahaja v studio in tudi sami smo se lahko preizkusili v vlogi napovedovalcev ter skupaj z našimi gostitelji pripravili prispevek za večerno oddajo Pomurski dnevnik. Na začetku smo bili malce zadržani, nato pa nam je ta vloga postajala vedno bolj zanimiva in domača.

Ko smo spoznali delo novinarjev, smo se prelevili še v slaščičarske mojstre. V Slaščičarstvu Zver v Mlajtincih smo namreč pekli kekse in izdelovali okraske za torte. Zanimivo in kreativno delo, ki so ga otroci popolnoma osvojili in izrazili željo, da bi kar tam nadaljevali naš tabor. A čakalo nas je kosilo v Pizzeriji Perunika v Moravskih Toplicah, ki mu je sledilo še malce športa, da se ne bi preveč polenili in sicer smo letos spoznali hokej na travi. Osnove tega športa sta nam pokazali članici Hokejskega kluba Moravske Toplice, ki sta nato z nami odigrali še pravo mini tekmo. Ko smo se dovolj razgibali, smo se s sonca umaknili v klubske prostore, kjer smo se v prijetnem hladu še malce pozabavali ob družabnih igrah, presenetili pa so nas tudi z darilci. Na sedežu podjetja so nas pričakali starši in tako smo zaključili prvi dan tabora.

Naslednji dan nas je prav tako čakalo veliko zanimivega. Zjutraj smo obiskali Društvo paraplegikov Prekmurja in Prlekije, ki ima svoj sedež zraven našega podjetja. Predstavili so nam delo društva, nas ozavestili, kako moramo biti previdni in katere poškodbe hrbtenice, ki priklenejo ljudi na invalidski voziček, so najpogostejše, dva od članov pa sta nam zaupala tudi svoji zgodbi. Pokazali so nam svoj učni čebelnjak, ki je prilagojen invalidom in je prvi tovrstni na svetu ter nam povedali veliko zanimivega o čebelah in čebelarstvu. Zaupali so nam tudi, da se člani kljub svojim poškodbam udejstvujejo v različnih športih in v enem od teh – košarki, smo se lahko tudi sami preizkusili ter ugotovili, da je ciljati na koš z invalidskega vozička izjemno težko. Sledilo je še druženje ob soku in sladkih medenjakih, ki so jih spekle njihove članice, pripravili pa so nam tudi presenečenje – medene srčke in slikanico o levčku Rogiju, ki se je poškodoval in pristal na invalidskem vozičku.

Naša naslednja postojanka je bila Tiskarna AIP Praprotnik v Černelavcih, kjer so nam predstavili celotno delo v tiskarni, od prejema materiala, ki mu sledi oblikovanje, do končnega izdelka – na primer knjige, tiskovine, letaka, plakata in podobno. Vsak udeleženec pa si je ob pomoči naših gostiteljev izdelal tudi svojo majico.

Prijazni in izčrpni predstavitvi je sledil obisk interaktivnega doživljajskega parka Expano, kjer smo se najprej podali na 3D-potovanje po pomurski regiji skozi čas,  poiskali delček Pomurja, ki nas je najbolj zanimal  na veliko fotografiji, preverili, kaj zmorejo naše misli oz. se preizkusili v koncentraciji, se pomudili na čarobni jasi, poigrali ob sestavljanju stolpa iz lesenih opek, vrhunec vsega pa je bil »polet z balonom« nad pomursko ravnico. Res pristno doživetje in vse se je zdelo zelo resnično, zelo pravo. Po ogledu razstave smo si privoščili malico ob Soboškem jezeru in se poigrali, ko pa nam je postalo prevroče, smo se umaknili v senco in se zabavali ob različnih igrah kot je pantomima in gluhi telefon ter se ob tem od srca nasmejali. Po Expanu nas je čakalo še nekaj sladkega in sicer obisk Posestva Passero v Tešanovcih, kjer so nam prikazali izdelavo čokoladni pralinejev, ki smo jih seveda, poleg njihovih najrazličnejših vrst čokolad, tudi preizkusili. Bilo je res sladko doživetje in zaradi našega ustvarjanja v slaščičarni dan prej ter obiska čokoladnice drugi dan, smo našemu letošnjemu taboru nadeli podnaslov »sladki tabor«.

Degustaciji sladke čokolade je sledilo kosilo in še malce druženja v senci gostilne Marič v Sebeborcih, kjer smo tabor zaključili skupaj s starši udeležencev tabora, zaposlenimi v podjetju Saubermacher – Komunala. »Prašički« kot nas je ljubkovalno zaradi letošnjih roza majic poimenoval najmlajši udeleženec tabora, smo zbrali ideje za prihodnji tabor in se zadovoljni, ker smo skupaj preživeli dva zabavna dneva, ko smo spoznali veliko novega, poslovili ter si zaželeli prijetne počitnice.

Vsem, ki so nam pomagali pri izvedbi letošnjega tabora in nam omogočili obisk pri njih ter pokazali svojo družbeno odgovornost, se še enkrat iskreno zahvaljujemo.

ZA NAMI JE SEDMI, SLADKI POLETNI TABOR ZA OTROKE ZAPOSLENIH ZA NAMI JE SEDMI, SLADKI POLETNI TABOR ZA OTROKE ZAPOSLENIH ZA NAMI JE SEDMI, SLADKI POLETNI TABOR ZA OTROKE ZAPOSLENIH ZA NAMI JE SEDMI, SLADKI POLETNI TABOR ZA OTROKE ZAPOSLENIH ZA NAMI JE SEDMI, SLADKI POLETNI TABOR ZA OTROKE ZAPOSLENIH ZA NAMI JE SEDMI, SLADKI POLETNI TABOR ZA OTROKE ZAPOSLENIH ZA NAMI JE SEDMI, SLADKI POLETNI TABOR ZA OTROKE ZAPOSLENIH ZA NAMI JE SEDMI, SLADKI POLETNI TABOR ZA OTROKE ZAPOSLENIH ZA NAMI JE SEDMI, SLADKI POLETNI TABOR ZA OTROKE ZAPOSLENIH ZA NAMI JE SEDMI, SLADKI POLETNI TABOR ZA OTROKE ZAPOSLENIH ZA NAMI JE SEDMI, SLADKI POLETNI TABOR ZA OTROKE ZAPOSLENIH ZA NAMI JE SEDMI, SLADKI POLETNI TABOR ZA OTROKE ZAPOSLENIH ZA NAMI JE SEDMI, SLADKI POLETNI TABOR ZA OTROKE ZAPOSLENIH ZA NAMI JE SEDMI, SLADKI POLETNI TABOR ZA OTROKE ZAPOSLENIH ZA NAMI JE SEDMI, SLADKI POLETNI TABOR ZA OTROKE ZAPOSLENIH ZA NAMI JE SEDMI, SLADKI POLETNI TABOR ZA OTROKE ZAPOSLENIH ZA NAMI JE SEDMI, SLADKI POLETNI TABOR ZA OTROKE ZAPOSLENIH ZA NAMI JE SEDMI, SLADKI POLETNI TABOR ZA OTROKE ZAPOSLENIH ZA NAMI JE SEDMI, SLADKI POLETNI TABOR ZA OTROKE ZAPOSLENIH ZA NAMI JE SEDMI, SLADKI POLETNI TABOR ZA OTROKE ZAPOSLENIH ZA NAMI JE SEDMI, SLADKI POLETNI TABOR ZA OTROKE ZAPOSLENIH ZA NAMI JE SEDMI, SLADKI POLETNI TABOR ZA OTROKE ZAPOSLENIH ZA NAMI JE SEDMI, SLADKI POLETNI TABOR ZA OTROKE ZAPOSLENIH ZA NAMI JE SEDMI, SLADKI POLETNI TABOR ZA OTROKE ZAPOSLENIH ZA NAMI JE SEDMI, SLADKI POLETNI TABOR ZA OTROKE ZAPOSLENIH ZA NAMI JE SEDMI, SLADKI POLETNI TABOR ZA OTROKE ZAPOSLENIH ZA NAMI JE SEDMI, SLADKI POLETNI TABOR ZA OTROKE ZAPOSLENIH ZA NAMI JE SEDMI, SLADKI POLETNI TABOR ZA OTROKE ZAPOSLENIH ZA NAMI JE SEDMI, SLADKI POLETNI TABOR ZA OTROKE ZAPOSLENIH ZA NAMI JE SEDMI, SLADKI POLETNI TABOR ZA OTROKE ZAPOSLENIH ZA NAMI JE SEDMI, SLADKI POLETNI TABOR ZA OTROKE ZAPOSLENIH ZA NAMI JE SEDMI, SLADKI POLETNI TABOR ZA OTROKE ZAPOSLENIH ZA NAMI JE SEDMI, SLADKI POLETNI TABOR ZA OTROKE ZAPOSLENIH ZA NAMI JE SEDMI, SLADKI POLETNI TABOR ZA OTROKE ZAPOSLENIH ZA NAMI JE SEDMI, SLADKI POLETNI TABOR ZA OTROKE ZAPOSLENIH ZA NAMI JE SEDMI, SLADKI POLETNI TABOR ZA OTROKE ZAPOSLENIH ZA NAMI JE SEDMI, SLADKI POLETNI TABOR ZA OTROKE ZAPOSLENIH ZA NAMI JE SEDMI, SLADKI POLETNI TABOR ZA OTROKE ZAPOSLENIH ZA NAMI JE SEDMI, SLADKI POLETNI TABOR ZA OTROKE ZAPOSLENIH
NAZAJ