Zaključek natečaja "Odpadno je uporabno"

MLADI Z IZVIRNIMI IZDELKI ODGOVORILI NA VPRAŠANJE »KAJ BI LAHKO NAREDILI ZA SVOJE PREŽIVETJE IZ NAPLAVLJENE PLASTIKE, ČE BI OSTALI NA SAMOTNEM OTOKU?«

V natečaju »Odpadno je uporabno«, ki ga podjetje Saubermacher – Komunala že vrsto let pripravlja za vzgojno-izobraževalne zavode v občinah, kjer opravlja GJS zbiranja komunalnih odpadkov, smo se v šolskem letu 2019/2020 dotaknili odpadne plastike, odpadka, s katerim se srečamo na skoraj vsakem koraku in predstavlja veliko breme za okolje. Ker so oceani zasmeteni z njo, smo mladim in njihovim mentorjem zastavili vprašanje »Kaj bi lahko naredili za svoje preživetje iz naplavljene plastike, če bi ostali na samotnem otoku?«. Tudi tokrat so uporabili veliko mero domišljije in kreativnosti ter na vprašanje odgovorili z edinstvenimi izdelki.

Za sodelovanje v natečaju tekmovalnega značaja se je odločilo 18 vzgojno-izobraževalnih zavodov, ki so v razpisanih petih kategorijah ustvarili 21 zanimivih in unikatnih izdelkov. Izdelke, ki so bili opremljeni le s šiframi, je konec meseca maja ocenila štiričlanska komisija, ki so jo sestavljali: Boža Babošek (upokojena vzgojiteljica), Iztok Zrinski (arhitekt in predsednik Zveze za tehnično kulturo Murska Sobota), Melita Toth (arhitekta in oblikovalka) in Sebastijan Zupanc (direktor Zbornice komunalnega gospodarstva).

Izdelki so bili ocenjeni glede na uporabnost, izvirnost, stopnjo ponovne uporabe odpadnih materialov in vizualni izgled. Komisija je bila nad izdelki navdušena in pri svoji končni odločitvi o zmagovalcih sklepčna.

V kategoriji VRTEC je zmagal izdelek BALON NA ZAMAŠKOV POGON (OJU-19/20-003), ki so ga ustvarili otroci VRTCA BELTINCI, ENOTA IŽAKOVCI. V izdelek je bilo vloženega veliko in to predvsem skupinskega dela. Zamaške je bilo potrebno presortirati po barvah in jih smiselno nalepiti, da je nastal estetsko zelo privlačen izdelek. Veliko časa je bilo vloženega tudi v izdelavo košare, opremljene z utežmi (vreče iz žaklovine so napolnjene z zamaški), ki ji dajeta dodatno zgodbo še dve otroški figuri v njej. Stopnja dejanske uporabnosti izdelka je nekoliko nižja, ideja kot taka pa izvirna. Balon bi lahko uporabili kot prevozno sredstvo ali kot signalni pripomoček za klic na pomoč.

V kategoriji OSNOVNA ŠOLA – I. TRIADA je največ točk zbral ZBIRALNIK VODE (OJU-19/20-019), delo učencev OŠ KOBILJE. Zbiralnik vode je zelo uporaben, saj je njegova površina dovolj velika za dejansko zbiranje deževnice. Izdelava je zelo enostavna in preprosta, lahko ga naredimo tudi doma. Spodnji del zbiralnika, kamor odteka voda, je izbran premišljeno, saj je večja plastenka z zamaškom hkrati namenjena za prenašanje vode.

 V kategoriji OSNOVNA ŠOLA – II. TRIADA je komisijo najbolj prevzel MULTIFUNKCIJSKI ČOLN (OJU-19/20-020), ki so ga izdelali učenci OŠ KOBILJE. Izstopa večplastna uporaba izdelka. Lahko se uporabi kot čoln, šotor oziroma zavetje pred dežjem ali soncem. Vsak sestavni del izdelka ima točno določen namen, odvisno, v kateri obliki ga uporabiš. Tako se lahko krmilo čolna uporabi za podstavitev šotora, sedež čolna za mizo v šotoru... Veliko je bilo razmišljanja o tehnologiji. Konstrukcija čolna iz vej je čvrsta, povezana z vrečami različnih barv, s katerimi so na konstrukcijo pritrjene tudi različno velike plastenke in druga plastična embalaža.

V kategoriji OSNOVNA ŠOLA – III. TRIADA je zmagal TOPLOGREDNI ZBIRALEC (OJU-19/20-001), delo učencev OŠ TURNIŠČE. Ideja je izvirna in zelo uporabna. Pri konstrukciji so uporabljeni materiali, ki jih dejansko naplavi voda: odpadne plastenke, veje, plastika. Ti materiali so bili uporabljeni tudi za povezavo posameznih delov konstrukcije, brez lepilnega traku ali lepila. Ustvarjalci so razmišljali zelo široko, saj izdelek ponuja večnamensko uporabo: kot topla greda in zbiralnik vode hkrati. Dodan je filter za vodo (plastenka s kamni), ki služi tudi za obtežitev konstrukcije.

V kategoriji SREDNJA ŠOLA je zmagal izdelek NI VSE ODPADNO, KAR SE SVETI (OJU-19/20-012), ki so ga izdelali dijaki BIOTEHNIŠKE ŠOLE RAKIČAN. Iz odpadne embalaže sveč so »sezidali« hišo. Ideja je izvirna, uporabljeni materiali so drugačni. Strešniki in kljuka na vratih so iz pokrovov, okna in vrata iz prozorne plastične embalaže in podobno. Uporabnost je sicer nekoliko manjša, gre zgolj za maketo. Na ta način zgrajena hiša v naravni velikosti pa bi prav gotovo bila zelo uporabna in dolgotrajna rešitev za preživetje na samotnem otoku.

Namen natečaja, spodbuditi mlade k ponovni uporabi izdelkov, ki smo jih že izločili iz uporabe, jim vdihniti novo življenje in tako prispevati k ohranjanju naravnih virov, je bil dosežen. Zagotovo pa smo se, tako ustvarjalci kot vsi ostali, zamislili nad tem, da bi lahko nastanek vsaj dela tovrstnih odpadkov ob bolj premišljeni rabi različnih izdelkov in z omejitvijo vsakdanje nepotrebne potrošnje tudi preprečili ter tako prispevali k ustvarjanju zdravega okolja.

Žal nam je epidemija koronavirusa COVID-19 prekrižala načrte, da bi zmagovalce javno razglasili na tradicionalnem zaključku natečaja ob letošnjem Dnevu Zemlje. Prislužene nagrade bodo otrokom, ki so ustvarili zmagovalne izdelke, predane v njihovih šolah oz. vrtcu v prihodnjih dneh. Potrudili se bomo, da bodo takoj, ko bo situacija to omogočala, vsi izdelki razstavljeni v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota. Vse sodelujoče izdelke pa si lahko že sedaj ogledate v KATALOGU IZDELKOV.

BALON NA ZAMAŠKOV POGON (OJU-19/20-003)MULTIFUNKCIJSKI ČOLN (OJU-19/20-020
Zaključek natečaja Zaključek natečaja Zaključek natečaja Zaključek natečaja
NAZAJ